rezeki jangan ditolak,

Waspadalah! ALLAH s.w.t sedang menguji kamu untuk melihat siapakah dikalangan hamba-Nya yang bertaqwa

Tuan Anthony Kevin Morais

Assalamualaikum

*Bangunan Jabatan Peguam Negara, Presint 4, Putrajaya

Pagi ini, negara kita dikhabarkan dengan pengakhiran berita kehilangan salah seorang warga Jabatan Peguam Negara, Tuan Anthony Kevin Morais. Ianya satu berita yang pilu untuk diterima semua pihak terutamanya keluarga beliau.

Jujurnya, saya tidaklah mengenali beliau dengan rapat. Tapi memandangkan kami berada di bawah jabatan yang sama, ada juga la terserempak dan berselisihan dalam pejabat. Tuan Kevin merupakan salah seorang barisan tertinggi penganjur sewaktu Majlis Penerimaan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang AGC tahun 2015. Melihat beliau kehulu kehilir menguruskan majlis supaya berjalan lancar cukup membuktikan betapa dedikasi beliau tercurah 100% dalam apa jua tugasan yang diberikan. Tuan Antony Kevin Morais merupakan antara insan yang buat saya menoleh dua kali saat pertama terpandang beliau. Cara beliau berjalan, bertutur dan style beliau dalam sut, segar dalam ingatan. Jadi, ketika pertama kali kami warga AGC menerima berita kehilangan beliau, saya seakan tidak percaya. "takkanlah orang boleh menyimpan dendam kepada manusia yang sangat humble macam ni?" but still, we waited and hope good news will come soon.

Salah seorang sahabat saya yang kerap berada dalam mesyuarat yang sama dengan beliau turut mengiakan kehalusan, ke-down-to-earth-an Tuan Kevin tak kira di dalam atau di luar kerja. No one deserve to be found in such a way. Saya amat-amatlah berharap sesiapa yang bertanggungjawab akan menerima hukuman yang setimpal. And do remember, kalau terlepas di dunia tak bermakna terlepas di akhirat. 

Tadi juga ada berita Tan sri Gani ke Jabatan Forensik berikutan penemuan mayat Tuan Kevin. Bila baca komen terasa betapa Malaysia ini dipenuhi dengan keyboard warrior. Komen meragui kesihatan Tan Sri, komen status beliau sebagai penjawat awam. Ada yang menjawab komen pun tak benar. Kesian. Amat kesian tengok. Malas nak jawab komen tersebut sebab malas nak letakkan diri sendiri sebaris dengan spesis mereka. Ada hikmahnya saya berada di jabatan ini, sekurang-kurangnya tercegah dari bagi komen yang tak berilmiah.

Apapun, RIP Tuan Anthony Kevin Morais. semoga keluarga beliau juga tabah dalam menghadapi ujian ini. Dan, berhati-hatilah semua, kita sekarang berada dalam suatu keadan di mana, jenayah tiada batasan. Moga ALLAH S.W.T lindungi kita semua dari musibah sebegini.

Satu Tarbiyah Dalam Satu Masa

Assalamualaikum...

(image source: bbc)

Crane collapse

Al-Aqsa under attack

Haze

what does all that tells you? Allahurabbi. Jangan Engkau izinkan kami menjadi hamba-Mu yang lalai. Moga Allah S.W.T kurniakan Jannah setinggi Firdaus untuk jiwa-jiwa yang mengadap-Mu tika melalui ujian ini.

Kurniakan kami jua Ya Allah hati yang kental dan jiwa yang peka dalam melalui liku-liku ummah akhir zaman ini.

13092015


F.E.A.R

Assalamualaikum



"when i was young, i couldn't sleep at night, because i thought there is a monster in the closet. but my brother told me, there wasn't anything in the closet but fear. that fear wasn't real. he said it wasn't made of anything, it was just air, not even that. he said you just have to face it, you just have to open that door and the monster would disappear.

in here though, you face your fear, you open that door, and there's a hundred more doors behind it. and the monsters are hiding behind them. they're all real."


-M.J.S-

maaf

from www.buzzquotes.com

Assalamualaikum,

If you do something wrong,
It's only right to apologize for it,
Somehow I can't help thinking that apologies can be irresponsible.

But isn't it more irresponsible to avoid apologizing?

Saying sorry after hurting them already,
Whether their wounds are healed yet or not; you can't be sure,
It feels like an excuse you use so that your heart can feel at ease.

Is it?

It would be nice if we didn't have to say things we didn't want to,
And, it would also be nice if we didn't have to hear things we didn't want to as well.

-G.E.B-


every man is an island

Assalamualaikum....

every man is an island. some are connected, some, remain an island.

that i am

KPOP and Malaysians

Assalamualaikum....

(from www.comicvine.com)


Dalam satu ke dua hari ni agak riuh rendah facebook twitter intagram dan sebagainya berkenaan isu gadis tanahair bersama Oppa-nya. pelbagai sindiran dan tohmahan. well, i find it funny cause you know, Malaysians ARE funny to begin with.

apa yang kelakarnya ialah, abang-abang yang menyindir itu adalah orang yang sama selalu upload gambar beliau dating dengan teman wanitanya. be it to a movie, theatre, or just hanging out. dalam pada itu, syukur Alhamdulillah insan-insan bernama lelaki ini nampak mahalnya harga seorang wanita yang dipeluk di atas pentas. tapi alangkah sempurnanya jika beliau nampak, anak gadis yang beliau usung kesana kemari itu juga punya maruah dan nilai yang sama. tak kurang juga kakak-kakak yang mengutuk, sambil menasihati, ayuh lah kita cermin diri sekali.

definitely we all agree the things had happen shouldn't be happen in the first place. jika kita lihat semula, yang di atas pentas itu anak remaja, muda, darahnya bergelora. kita yang abang dan kakak ini seharusnya jadi benteng memahami limit dan kadarnya. we judge them too hard that we didn't see our own mistake.

menegur ada adabnya. entah sejak bila budaya sindir menyindir kasar dan troll ini menjadi darah daging masyarakat kita yang nenek moyangnya terkenal menyindir penuh seni, penuh hemah. tapi ada benarnya juga kata seorang sahabat, lelaki tall, dark dan hensem juga ada di korea. hahahah... barangkali KJ belum pernah lihat Won Bin, Jo In Sung (ehem).

rumusannya, masyarakat kita sudah lama keliru dengan batas lelaki dan perempuan. di dalam drama, di kompleks membeli-belah, di taman-taman, di kampus-kampus. perkara yang sama berlaku tiap hari. tapi kita memilih untuk nampak pentas konsert yang datangnya ke Malaysia entah setahun sekali. jikalau ingin mendidik, ayuh kita sama mendidik. 360 darjah tanpa bias.


dark 2014

Puzzles are entertaining, but often, heartbreaking

assalamualaikum....


14 thing I've learned as I left 2014.

1) the higher you get, the lonelier the place would be
2) nobody stay by your side forever
3) the world is a noisy place, yet it is too quiet for some people (me)
4) you can't have everything you want. since when do i get what i want really?
5) solving puzzles are easier than understanding human minds
6) when you're angry, you're vulnerable
7) when you're sad, you made a speech, in your mind
8) trust nobody, don't waste your time trying to
9) i hate cellphone. i wish i don't have one
10) your heart may hurts so much, that when you woke up the next morning, you can't remember a thing
11) if you encounters problem, take a nap
12) your real best-friend, is your MP3
13) there's nothing wrong if you always avoid crowds
14) i love myself the way that i am

so, here, cold-heartedly, i welcomed 2015.