rezeki jangan ditolak,

Waspadalah! ALLAH s.w.t sedang menguji kamu untuk melihat siapakah dikalangan hamba-Nya yang bertaqwa

sanah helwah pijah~

Assalamualaikum Norhafiszah a.k.a pijah a.k.a jaja

Selamat hari lahir yang ke (boleh sebut ke?) ehem-ehem. semoga umur yang dikurnia ini berjaya dimanfaat sebaik mungkin dalam mendekatkan diri kepada-Nya. juga selamat mempersiapkan diri untuk memakai baju rimau. grrrr... hahah. kalau nak bagi ucapan memang panjang. tapi aku tau kita ada secret code. tak payah cakap ag dah paham :)

ucapan sampingan:

1. sudah-sudahlah tengok running man. pergi buat bunga telur!
2. aku memang saja letak chipsmore kat meja. hadiah besday tu.
3. aku tak pernah halang ag jadi peminat wana dan lagu lepaskan. tapi agak-agak la
4. err... itu saja
5. kan dah kata itu saja. dah la

ni hadiah. i might not good enough saying things. so, terimalah.........



sekian. wassalamu

kesilapan justifikasi

assalamualaikum..

i have explaination to do to myself

kelmarin terlibat dengan satu 'ekspedisi' bersama beberapa teman. memulakan perjalanan dari masjid negeri ke batang kali kira-kira jam 6.00 petang. sepanjang perjalanan kami terlepas 3 buah masjid dek keranan jalan yang zuhud dengan lampu jalan. maka salah seorang sahabat mencadangkan agar kami bersolat jama' sahaja setelah sampai ke destinasi. jama' tanpa qasar.

jujurya ia situasi yang agak baru bagi saya. 'jadi kalau kita dah berjalan jauh, maka kita valid untuk jama'solat setelah sampai destinasi'. itu perkara yang berlegar dalam ingatan. saya fikir ianya sesuatu yang menarik. cuma saya tak bertanya akan penjelasan di sebaliknya.

jama' dibenarkan sekiranya kita dah berjalan jauh sekalipun dah sampai destinasi. sounds legit at first. but it turns out to be a total fool when i put it in a 'almost similar' situation.

**and then i did it again selepas perjalanan pulang. pergi jama' kan zohor dan asar**

it doesn't feels right. but at that moment i thought perhaps i didn't get use to it yet. but you cannot lie to yourself. the whole night i was thinking about it. and i choose to forget it.

the next day my friend asked. i throw a smile. and 'aku jama'kan solat' didn't come out of me. then i wonder why. kalau yakin jawab jela apa yang kita buat. the thing is, tak yakin lah tu. then i swallowed my pride and PM my friend and my naqibah asking 'semalam kenapa kita boleh jama'?'

there you go. truth revealed. dan terus kena qada' solat zohor. the moral is, jangan memandai nak implement benda yang baru belajar sehari. plus, tak tanya explaination di sebaliknya. sudahnya, membiarkan sahabat yang bertanya tadi assume sendiri apa dia nak. i hate explaining myself.


pengajaran dan belajarlah. nak marah pun tak guna. that's it. dan sedikit buah hati untuk orang yang 'memandai' ini.

KESILAPAN SOLAT JAMAK QASAR: TAPI ANDA TIDAK PERASAN

awkward


"trying to forget someone you care, is like trying to remember someone you never knew"

they said

but i guess only seo in ha could tell me what its really like, to hold the pain inside, while smiling outside

perhaps?